Kako naučiti otroke, da postanejo najboljša verzija samih sebe?

To vprašanje sem dobila pred kratkim in priznam, da je eno izmed najbolj zanimivih vprašanj.

Moj odgovor je sledeč: Otrok tega ni potrebno učiti. Oni so najboljša verzija samih sebe. Oni so pristni, iskreni, radovedni, vedoželjni, vztrajni, ljubeči, nežni… Verjamem, da je to v njihovi naravi. Ampak mi z našimi vzgojnimi prijemi včasih dosežemo, da otrok tega ne zna pokazati.

Zavedati se moramo, da na našo vzgojo vpliva veliko dejavnikov. Med njimi so zagotovo naše izkušnje (kako so vzgajali nas), družba (kaj drugi pričakujejo od nas in  našega otroka), naša prepričanja (ki so globoko zakoreninjena in jih je velik izziv preoblikovati, čeprav vemo, da nas omejujejo in delajo škodo našim odnosom) in še bi lahko naštevala…

Otrok je s prihodom na svet najboljša verzija sebe. Torej je na nas, starših, ali bomo zmogli slediti otroku. Ga bomo zmogli videti in slišati ter podpreti pri njegovem raziskovanju? Bomo zmogli dovoliti, da se izrazi? Si bomo znali vzeti čas? Bomo dovolj raziskovali in se poglobili vase, da bomo okrepili ta čudovit in edinstven odnos? Bomo dovolili otroku, da nam pomaga, da MI postanemo najboljša verzija sebe?

Verjamem, da je odgovor na to vprašanje takšen, kot ste ga najmanj pričakovali.

Mi otroka ne moremo naučiti, da postane najboljša verzija samega sebe. Lahko pa dovolimo, da on pomaga nam, da mi postanemo najboljša verzija samih sebe in mu s tem damo zgled ter ga usmerjamo na tak način.

To ni enostaven proces. In tudi ne kratek. Potrebno je veliko stvari predelati. Potrebno se je soočiti s svojo preteklostjo. Potrebno je delati na tem, da spustimo vsakršen občutek krivde, ki se pojavlja v nas. In nenazadnje je potrebno prevzeti odgovornost za svoje življenje, za svoje odločitve, za svoje odnose,…

Svoje življenjsko poslanstvo sem našla v tem, da podprem druge na poti učenja in odkrivanja najboljše verzije samega sebe. Če se tudi vi želite podati na to pot, vas vabim, da mi sledite na FB strani Srčno popotovanje ali mi pišete na …….

f
1942 Amsterdam Ave NY (212) 862-3680 chapterone@qodeinteractive.com    Free shipping
    for orders over 50%